Wat! Justin in Afrika???
Door: Justin
Blijf op de hoogte en volg Justin
15 Oktober 2009 | Benin, Cotonou
Als eerste maar eens even duidelijk maken hoe het nu kan dat ik opeens in Cotonou, Benin zit. Ik ben geïnterviewd door mijn moeder die het vervolgens in De Rijnsburger van deze week heeft kunnen en mogen plaatsen. Hier het interview:
Justin van der Spijk actief op de Africa Mercy in Benin
‘Het is een geschenk uit de Hemel’
Dat je het leven niet zelf in de hand hebt, heeft de 19 jarige Justin van der Spijk afgelopen weken ervaren. Eindelijk zou hij eind september in Amsterdam aan de Discipel Training School (DTS) beginnen. Hij zag hier naar uit en snapte er niets van dat deze cursus begin september geheel onverwachts werd gecanceld. Wat was hiervan de bedoeling? De volgende DTS begint in januari 2010 en de tussenliggende maanden zou Justin gaan werken. Totdat hij, nu ruim drie weken geleden, in gesprek kwam met een bijzondere vrouw. Dat haar woorden ‘Justin, je moet iets met schepen gaan doen’, drie weken later werkelijkheid zou worden, had hij niet kunnen bedenken. Vanaf vandaag, donderdag 15 oktober, werkt en leeft Justin 8 maanden aan boord van de Afrika Mercy, gelegen voor de kust van Benin. Een bijzonder verhaal van een Christenjongen.
Justin is een geboren en getogen Rijnsburger. Een van zijn eerste baantjes was in de keuken van een restaurant en al snel wist hij dat hier zijn toekomst lag. Na de middelbare school ging hij dan ook naar het Mondriaan College in Den Haag en volgde hier de beroepsopleiding Horeca Ondernemer Café, Bar en Food, (HOCBF). Toen hij vier jaar geleden bewust voor zijn geloof in God koos, kreeg hij al snel het gevoel hiermee iets te willen gaan doen. Maar wat dat wist hij niet precies. Van zijn ouders moest hij zijn school afmaken. ‘Ik heb dit gedaan, maar niet echt gemotiveerd’, laat hij weten. Dit jaar werd het hem duidelijk: ‘In september ga ik DTS in Amsterdam doen. Drie maanden intern en dan drie maanden op outreach. Met deze ervaring kan ik dan volgend schooljaar alsnog een studie gaan doen’.
Het laatste weekend van september zou hij hiermee beginnen. Het liep anders. Justin vertelt: ‘Een paar weken geleden kreeg ik op een dinsdagavond een telefoontje dat deze DTS niet door zou gaan, wegens omstandigheden van de leider. Op korte termijn kon niemand anders deze taak overnemen. In januari 2010 zou er weer een DTS starten. Ik was hierin erg teleurgesteld en vroeg me af welke bedoeling God hiermee zou hebben. Wil ik me in dienst stellen van Hem, gaat het niet door. Ik vond dit heel moeilijk en bad en hoopte op een verklaring’. In september had Justin al een week gepland om bij familie in Friesland te gaan helpen. De Rijnsburgers Pieter en Annemarie Smaling-van Egmond wonen met hun kinderen in Opeinde. Middels een stichting Jefta zetten zij zich in voor pleegkinderen. Hun gezin heeft inmiddels 5 pleegkinderen in huis, terwijl een ander gezin de zorg voor 12 kinderen op zich heeft genomen. ‘Het was heel bijzonder te zien hoe zij dit werk mogen doen’, vertelt Justin.
Mercy Ships
De laatste avond kwam hij hier in contact met de vrouw van het andere opvang huis. ‘Ik vertelde mijn verhaal en we hadden een goed gesprek. Ze zei:’Dat is wel leuk, maar wat wil God met je leven. Ik heb op m’n hart om tegen je te zeggen dat je iets met schepen moet doen’. We hebben toen samen gebeden. Ik begreep er niet veel van, want ik heb niets met schepen. In gebed vroeg ik of God een en ander duidelijk wilde maken. De volgende dag ging ik terug naar Rijnsburg en thuis was er een bestelde CD gebracht. Ik maakte de enveloppe open en kwam als eerste een brief van Mercy Ships onder ogen met de tekst ‘We need you’. Ik had nog nooit van Mercy Ships gehoord, maar duidelijker kon niet. Dit was voor mij een geschenk uit de Hemel. Ik heb contact met deze organisatie gezocht en toen bleek dat ze al geruime tijd op een assistent kok zitten te wachten….’
Mercy Ships is een christelijke organisatie die hospitaalschepen gebruikt om hoop en genezing te brengen naar de aller armsten in ontwikkelingslanden. Wereldwijd worden mensen en middelen gemobiliseerd om op een effectieve manier medische hulp en ontwikkelingssamenwerking gestalte te geven. Justin gaat werken in de kombuis van de Africa Mercy, het grootst drijvende hospitaal ter wereld. Het schip ligt aangemeerd in Benin en zal tot december in dit West-Afrikaanse land actief zijn. Tussen de werkdagen door is er ook gelegenheid om de locale bevolking te ontmoeten. De vrijwillig werkende bemanning verricht aan boord duizenden operaties, terwijl aan wal onderwijs en training wordt gegeven om ontwikkelingsprojecten te starten om daarmee de bevolking van Benin van de slag te krijgen. Dit hospitaal schip heeft zes operatiekamers, ziekenzalen met 78 bedden en biedt accommodatie voor 450 bemanningsleden. ‘Iedereen is vrijwilliger en betaald maandelijks een bedrag van ongeveer €450,- om te kunnen werken op dit hospitaalschip’, vertelt Justin.
Wie het leven en werken van Justin op de Africa Mercy wil volgen kan dit doen via www.justinvanderspijk.waarbenjij.nu Mocht u hem financieel willen steunen kan dit via het gironummer van Mercy Ships 1990184 o.v.v. Justin van der Spijk.
15 Oktober 2009 - 14:35
Kaylee:
Jus!
Wat vet om wat vna je te lezen!!! Hoe is het met je? Ben je al een beetje bijgekomen? En kom je zo nog op skype?:P We miss you!
Xxxx -
15 Oktober 2009 - 14:41
Lysia:
JAAAA, ik ben de eerste!!!! (leuke afleiding van mijn werk)...
Ik had zondag helemaal niet de tijd meer om nog even dag te zeggen, dus bij deze! Heel veel plezier de komende maanden en ik ga je zeker volgen...
Maar wat ik mij nou afvroeg... Hoe ga je dat nou precies doen met die DTS in januari? Er is waarschijnlijk wel tijdsverschil maar toch niet zoveel dat je elke dag even heen en weer kan reizen?
Geniet ervan en God's zegen! -
15 Oktober 2009 - 14:56
Pieter En Annemarie:
Hey Justin,
We kregen je mail en natuurlijk gelijk even naar de site!We hopen je een goede reis gehad hebt en blijven je zeker volgen. Bijzonder allemaal hoe het gelopen is.......We hebben veel aan je gedacht afgelopen dagen!!We hopen je snel wat went in je nieuwe omgeving.
We bidden voor je!!
Veel liefs en dikke hug,
Pieter, Annemarie en de kids
15 Oktober 2009 - 15:54
Annemarie:
Stuur effe een starbucks over de mail!
Oja en buiten mijn ''materialistische'' gedachten: GEEEEEEENIIIIIIEEET! Maar dan natuurlijk wat meer van de niet materialistische dingen (:
Tot over 7 maanden.. -
15 Oktober 2009 - 16:04
Rik:
HAhaha, ouwe techneut, je hebt het al uitgevogeld! heel strak!
Gaaf zo, ik neem aan dat dit het interview uit het licht is?
Straks maar beginnen aan je eigen verhalen?
God's zegen vriend!
15 Oktober 2009 - 16:04
William P:
Hey Justin,
Wat een verhaal joh! Heel bijzonder. Ik hoop dat je een mooie tijd tegemoet gaat daar en dat je met Mercy Ships veel kan betekenen voor de mensen daar!
Groeten en Zegen,
William -
15 Oktober 2009 - 19:13
Joyce:
Heej Jus!
Hoe was je reis? Hopelijk goed. Ik had je intervieuw vanmiddag gelezen in de Rijnsburger! Leuk!
Nou heel veel plezier en succes daar! Gods Zegen!
Liefs Joyce -
15 Oktober 2009 - 21:23
Elise Noort:
Hoi Justin,
Wat een ontzettend gaaf verhaal zeg! Wat ontzettend mooi om te lezen hoe je Gods hand in je leven hebt ervaren!! Ik hoop dat je een fantastische tijd hebt aan boord van het schip.
Elise -
16 Oktober 2009 - 05:06
Charlotte:
Wat een super gaaf verhaal zeg :) Dit is nou een goed voorbeeld van een sprong in het diepe. Blijf toch maar veilig aan boord, je weet nooit wat er in de zee zit.
Heel veel succes en plezier. God is met je! -
16 Oktober 2009 - 10:13
Thea Windsor:
Hi Justin,
Geweldig dat je deze ervaring kan opdoen. Wij wensen je heel veel goeds en rijke ervaring op deze reis in je leven.
Veel liefs,
Thea, Graham, Nick en Oliver -
17 Oktober 2009 - 12:20
Miranda En Henry Rav:
Hi, Justin
Ik heb je verslag gelezen. Geweldig! Je zal wel een hoop levens ervaring op doen .
Ik wens je een hele fijne tijd toe, en veel liefs van ons allen.
30 Oktober 2009 - 10:07
Wim Van Duijn:
Dag Justin,
Ik ben een CDA-collega van je vader.
Prachtig waar je mee bezig bent. Geniet van dit avontuur. Ik heb me geabonneerd op je verslagen.