De eerste week van mijn leven in Afrika.
Door: Justin
Blijf op de hoogte en volg Justin
22 Oktober 2009 | Benin, Cotonou
Zo, na nu al een aantal keer verdwaald te zijn hier op het schip en al verschillende keren mijn weg naar mij laptop terug te hebben gevonden nu weer een berichtje van mij uit Benin.
Allereerst wil ik jullie heel erg bedanken voor al jullie steun die jullie mij tot nu toe al op wat voor manier dan ook hebben geven. Al die leuke reacties, e-mails, brieven, krabbels, gebeden, telefoontjes, stroopwafels, drop en zakgeld. Na nu een week van huis te zijn kom je er pas echt achter wat je thuis heb. Want je gaat pas beseffen wat je hebt als je het mist!
Dat is ook precies het gevoel dat de eerste dagen heeft overheerst. Ik ben hier veel te ver weg van huis op een veel te groot schip waar je de weg niet kan vinden en alleen maar Engels met allemaal vreemde mensen moet praten. Mijn eerst dagen waren dus ook niet makkelijk hier op de Africa Mercy. Maar gelukkig is dat normaal hier op het schip en kan ik dat bevestigen aangezien het nu eigenlijk heel goed gaat! ( Ik zal wel een beetje positief blijven natuurlijk… )
Voor degenen die mijn verhaal een beetje bijzonder vinden ( ik in ieder geval wel ) word het waarschijnlijk nog bijzonderder. Want ik vertelde mijn verhaal aan Jesse ( de chef ) en die zei mij dat hij al een hele tijd aan het bidden was voor iemand met ervaring in de keuken. En hier zijn ze dan. Ag laten we dat maar afschuiven op toeval, toch? In ieder geval ik heb van de 8 dagen dat ik hier nu ben er 5 gewerkt en hoe het is kan ik niet in één woord omschrijven. Het woord dat waarschijnlijk het meest in de buurt komt is bijzonder. Ik zal proberen een kleine schets te geven. Allereerst de momenten van werken op het schip; de al eerder genoemde werktijden zijn héél erg wennen, en heb afgelopen zondag mijn eerste uren op zondag moeten werken ( heb je al die zondagen in Nederland niet hoeven werken vanwege je geloof kom je de eerste zondag op een Christelijk schip en ja hoor… ). Ook kom ik hier in de keuken meer kakkerlakken dan Nederlanders tegen, en dan heb ik het niet over onze Rotterdamse vrienden… Verder stond ik verbaasd ( jullie nu waarschijnlijk ook ) dat ze hier alle verse sla, groenten en fruit met gloorwater wassen. In de Nederlandse professionele keuken mag je geen eens gloor gebruiken om je grond schoon te maken! Verder mis ik een scherp Global mes maar dat was te verwachten. Wat ook te verwachten was maar alsnog leuk blijft is dat je aan het werk bent en dat je allerlei bekende Christelijke muziek voorbij hoort komen en het dan niet eens je eigen Ipod is. Verder heb ik afgelopen zondag eindelijk de eerste Nederlander ontmoet, Jan (61). Die werkzaam is in het andere team van de keuken. Hij nodigde me uit voor een ware Nederlandse afterparty die op elke zondagavond na de kerk is. En dan kan je na 4 dagen alleen maar Engels te hebben gepraat eindelijk je eigen taaltje weer spreken! Daar heb ik gelijk nog 10 andere Nederlanders ontmoet en een leuke avond gehad. Ik ben toen diezelfde avond voor het eerst van boord af geweest en heb samen met Jan een biertje gedronken. Omdat het toen al donker was heb ik nog niet veel kunnen zien van alle ellende dat er hier zeker wel is. Die avond hebben we een heel goed gesprek gehad wat we dankbaar af mochten sluiten met een gebed.
Maandag was ik vrij zoals ik dat thuis ook gewend ben. Alleen het gekke was dat ik mijn best moest doen om tot langer dan 09.00 uur op bed te blijven liggen… Ik ben toen naar het sporthok gegaan ( ook niet meer dan 2 fietsen en wat gewichthalters ) en heb daar lekker lopen zweten om vervolgens lekker te ontbijten rond lunchtijd. Verder overdag een hele hoop praktische dingen geregeld en 's avonds een soort introductie programma gevolgd. Het is wel gek om na al die maandagavonden Kazz gedraaid te hebben er ineens niet meer bij te zijn. Je weet pas wat je hebt als je het mist! Wat een waarheid!
Het programma van dinsdag was ook bijzonder want heb zo’n beetje voor het eerst van mijn leven een was gedaan althans ik moest 2 knoppen indrukken, dus zo moeilijk was het nou ook weer niet.
Verder ben ik dinsdag middag voor het eerst met daglicht de stad in gegaan en dan weet je niet wat je ziet en meemaakt. Wat ik in ieder geval moest kopen was een gitaar want 8 maanden zonder…. Verder was het op aan Guishan die onze gids voor vandaag was. Hij werkt samen met Luke als local bij ons in de keuken en verzorgd het lokale eten voor de patiënten. Dinsdagmiddag was hij dus onze gids, vertaler of wat je hem ook wilt noemen. Mijn eerst ervaring met een Zemidjan werd een feit. Dit is een soort brommertaxi die je echt overal naar toe brengt ( wel op eigen risico maar dat terzijde ). Een rood stoplicht is echt het enige waarvoor het verkeer hier stopt. Je hoeft dus niet te denken dat je rustig kunt oversteken op een zebrapad of netjes voorhang krijgt als je van rechts komt. Men neemt hier gewoon voorhang en als dat betekent dat je vol in de remmem moet.. so be it! Het is dus voor een jongen die van zijn vader nooit op een brommer mocht rijden een geweldige ervaring om achterop te zitten bij één van die getalenteerde taxichauffeurs. Na een geweldige rit door een ontzettend drukke stad waar ze geen drempels hebben maar kuilen kwamen we aan op onze eerste bestemming de muziekwinkel. Ik kocht een nieuwe gitaar voor 50.000 CFA wat ongeveer € 75,- is geen geld natuurlijk voor een nieuwe moderne gitaar. De gemiddelde Rijnsburger zou gelijk vragen; Wat kost die tent?! Maargoed na die gitaar gekocht te hebben gingen we naar een markt waarvan Guishan zei dat het de grootste was van West-Afrika. Of het nu de grootse van West-Afrika is of niet ik was heel erg blij dat hij de weg wist. Het was een hele bijzonder ervaring en heb alleen geen foto’s kunnen maken omdat de mensen dat liever niet hebben. Je ziet daar al die mensen kilo's ( bijvoorbeeld fruit ) op hun hoofd balanceren. Benin zal in ieder geval wel geen strenge arbo-regels hebben. Toen we aan het eind van de middag veilig! weer aan boord kwamen hebben we ons opgefrist en lekker wat gegeten. Vervolgens een nieuw spelletje leren spelen en dat de hele avond gedaan en vooral ontzettend veel gelachen.
Het komt er op neer dat ik me hier beetje bij beetje steeds meer thuis ga voelen en het gelukkig steeds meer naar me zin ga krijgen.
Ik ga jullie proberen elke week op de hoogte te houden maar dat zal wel goed gaan komen.
Tot de volgende keer dan maar en de warme groeten uit Benin!
22 Oktober 2009 - 20:55
Frank En Leneke:
Hallo Justin,
Zo juist genoten van je mooie verhaal. Heel byzonder voor jou om te doen en voor ons hier in Lisse om je te volgen.
Onze gedachten gaan terug naar dat kleine jongetje dat een gat in zijn hoofd viel door te spelen waar het eigenlijk niet mocht...Wij wensen je dan ook alle succes daar in het verre Benin.
22 Oktober 2009 - 21:17
Gerdien:
Eyy Justin,
Wat leuk om je ervaringen te lezen. Sloeg vorige week de Katwijksche Post open en daar stond jij opeens met je verhaal, echt geweldig hoe dat allemaal is gegaan!
Veel plezier en succes met alles wat je meemaakt en geniet er van he!!
Liefs Gerdien -
22 Oktober 2009 - 21:40
Kirsten:
Hey Justin,
Leuk dat je ook de ex collega's van koetjes op de hoogte houdt!! Fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt..
Ik heb nu dus twee van die pagina's vol leuke verhalen te lezen die me jaloers maken want een van m'n beste vriendinnetjes zit ook in het buitenland!! Wou dat ik ook even weg kon..
Maar ik wens je veel plezier en succes daar en ik ga proberen alle verhalen bij te houden..
Groetjes Kirsten -
22 Oktober 2009 - 21:42
Wesley:
Hé Jus,
Zo te lezen gaat alles goed daar :D
Hoop dat je het naar je zien hebt daar in Benin, maar volgens mij lukt het wel.
Goeie tijd daar gewenst en ik spreek je.
22 Oktober 2009 - 21:48
Leonie:
Hoi jus, wat vet van die brommer lijkt me echt supervet om zo door Benin te crossen. Hoop dat je het gauw nog meer naar je zin krijgt en nooit meer van die schuit af wil! Groetjes van leo die trouwens vind dat je er skinny uit ziet op de foto! -
23 Oktober 2009 - 06:33
Rik:
Lang leve de rijnsburgers! Even gitaartje halen, geen geld toch? haha, goed om te horen dat je je plek gaat vinden.
Hoe is het bier in benin?
Hebben ze benin's bier of ordinair heineken?
Succes vriend, tot op skype! -
23 Oktober 2009 - 06:57
Gerdine Dronkert:
Wauwwww.....wat een ervaring Jus...
Geweldig!
Leuk om alle foto's te zien .We zaten tegelijk op de fiets in de sportschool en ik heb zeker aan je gedacht.
Je heb je al aardig weten in te burgeren,fijn voor je!
Ben trots op mijn neef!
Gods zegen!
Gr van je stijve tantetje(sportschool) -
23 Oktober 2009 - 07:45
Jet:
Ha die Jus,Wat een indrukken allemaal zo'n eerste week.Wel gaaf dat je nu een gitaar hebt.Goede tijd verder ....en we denken weer aan je.Lieve groet van alle haasbroeken. -
23 Oktober 2009 - 07:58
Kaylee:
Hee Jus!
Leuk weer eens wat van je te horen zeg! Ik vroeg gisteren nog aan chris: heb jij nog wat van hem gehoord? Eh nee, jij wel? Nope..
Mooi gitaartje heb je zeg! Kun je der niet ff eentje voor mij charteren? (Aangezien ik een arme leerling ben die veel te veel dingen wilt en daardoor moet kiezen)XD
Ben je al naar de Starbucks geweest?
Idd, je mist pas wat je hebt als ik het nu zo lees;)(er komt af en toe ook nog wel wat zinnigs uit mn mond hoor!:p) Ik kan je nooit meer ff zo spreken of wat... Kom je weleens op Skype of kunnen we je gewoon bereiken op je mobiel of ben je nu een iets actievere Hyver geworden?:p
Dikke knuffel van mij! -
23 Oktober 2009 - 09:05
Ernst (opa...):
Hoi Justin,
Geweldig om je verhalen te lezen, vooral over de keukenperikelen en de lokale folklore :).
Ik hoop dat je je snel helemaal thuis zal voelen.
Gods zegen toegewenst in alles wat je doet! -
23 Oktober 2009 - 10:02
Thea Windsor:
Hoi Justin,
Leuk om je verhaal te lezen. Die kakkerlakken zeer herkenbaar met mijn eerste badkamer in Maleisie. Maar alles went. Goed te horen dat je wat Nederlanders om je heen hebt want het is zo belangrijk e.e.a. te delen in je eigen taal even te relaxen. Hou je taai en al die bijzondere ervaringen zullen een zeer waardevolle kijk op het leven geven. Veel groeten,
Thea and family -
23 Oktober 2009 - 10:03
Dennis Roijers:
Gast!!
bijzonder, das het goede woord.... wat gaaf dat je je op deze manier voor Hem inzet!Ik ga je zeker volgen, normaal ben ik daar helemaal niet goed in, maar ik ga mijn best doen, alleen al omdat ik het gaaf vind voor je en van je! Ik zal voor je bidden! Als je nog specifieke punten hebt, horen we het wel! (misschien dat het gemis van sommige dingen wat mag weg ebben...?) Gods zegen man! -
23 Oktober 2009 - 10:38
Oma Riet:
wat leuk jus al die foto,s en gelukkig een beetje gewend liefs oma en een dikke kus -
23 Oktober 2009 - 11:28
Tony-T-bone:
Dag Justin,
Ongelooflijk wat er allemaal in een paar dagen is gerealliseerd ja hoor en dan ben je plotseling aan het werk op een schip in Afrika en op zondag nou dat is weer het mooie aan dit verhaal...Veel plezier en succes -
23 Oktober 2009 - 12:52
Wim N.:
Wat goed om te horen dat je steeds beter je draai begint te vinden en een gitaar past daar natuurlijk helemaal bij..
Leuk trouwens ook om wat foto's te zien. Daardoor wordt het toch allemaal iets realistischer, want het blijft natuurlijk een raar verhaal dat je nu opeens duizenden kilometers van Rijnsburg zit.. -
23 Oktober 2009 - 14:19
Ilse:
heeej jus!
nou je hoeft ons koudekikkerlandje niet te missen hoor. hier is het om depressief van te worden zo koud. maaaaar ng veel plezier met je principes op zij gooien. (werken op zondag, kan niet hoor!) haha en alle andere leuke dingen.
aju paraplu!
Xx Ils -
23 Oktober 2009 - 15:23
Karine:
Heey Jus!
Leuk om weer wat van je te horen en zo te horen heb je heel wat te vertellen! Goed om te horen dat je het steeds meer naar je zin hebt! Moet ook wel nu je je scooterdroom toch een beetje waar kunt maken ;) Keep on going! xx Karine -
23 Oktober 2009 - 15:39
Gea:
Hej Justin!
Oma (tante Truus) belde me deze week speciaal op.. ze vertelde over je avontuur en dat je een weblog bij hield, dat moest ik zeker ff gaan bekijken ;)
Heb je eerste stories gelezen.. wat super gaaf!
Ik wil je heel veel zegen toewensen op je reis en ik hoop dat je echt veel genade van God mag zien de komende maanden!
Blessbless!
Gea (je achternichtje :P) -
23 Oktober 2009 - 16:42
Liselotte:
Hee broeder! Gaaf al die verhalen.. Ik hoop dat je, je snel thuis zult voelen.. Heb je nog gebedspunten? Heb hier alle tijd om uitgebreid voor je te bidden;) Dikke knuffel -
23 Oktober 2009 - 20:35
Pauline Doelder:
Hey prettig idee hoor dat we kakkerlakken in de keuken hebben!!!;)
Groetjes Pauline (the hairdresser) -
23 Oktober 2009 - 22:44
Annemarie:
Jongetje! Nieuwe koosnaam i.p.v vriendje ;) Wat ziet je bedje er knus uit. Stiekem en dat meen ik echt werd ik jaloers van zo'n knus bedje! Momenteel heeft de griep mij ook te pakken gekregen dus beleef veel tijden in me bed. Maar dat bedje van mij is niet zo knus als van jou. Goed je ziet het alweer een lang lulverhaal over bedden. Ik bewaar nog wat inspiratie voor je volgende verhalen.
Zet hem op, jongetje!En doe al die bob marleys de groeten daar. ;)
P.p.s ik ga misschien deze / volgende maand dreadlocks krijgen. COOL HE!
23 Oktober 2009 - 22:45
Annemarie:
P.p.p.s ik word zelfs een beetje trots van je profielfoto. Of eigenlijk, de achtergrond van je profielfoto. -
24 Oktober 2009 - 14:27
Joyce:
Heej Jus!
Gaaf om weer wat van je te horen en dat je je steeds meer thuis gaat voelen daar. Zal ook best wel even wennen zijn.
En tja... wat is Justin zonder een gitaar :P
Nou man, nog heel veel plezier en succes daar! We horen wel weer van je verhalen. En ik ga ook zeker voor je bidden, laat maar weten als er speciale dingen zijn waar ik voor kan bidden.
Heel veel liefs en bovenal Gods Zegen,
Joyce -
24 Oktober 2009 - 15:21
Laurie:
hallie hallo!!
wat gaaf om je verhalen te lezen zeg! die kakkerlakken lijken me echt vreselijk! echt heel vies haha nee maar fijn om te horen dat je je plekje een beetje begint te vinden! en ga maar fijn nog veel meer van die stukjes schrijven want da is wel leuk om te lezen :D nee hoor begrijp best als je da nie heel lang vol houdt:P xx -
25 Oktober 2009 - 08:20
Suus & Frans:
Hey justin
Gaaf om dit allemaal te lezen. Ben eigelijk altijd weer benieuwd naar het volgende verhaal. En weet zeker dat er nog veel mooie komen! Jus, veel succes. En Wij lezen weer wat je mee maakt! Veel Liefs! -
25 Oktober 2009 - 22:03
Oma Nel:
Hoi Jus, Heb met veel plezier je reisverslag gelezen. Nog een paar praktische tips: Kan je die kakkerlakken niet bakken en serveren met een lekker sausje?En maar gauw een tom-tom aanschaffen op de boot.Liefs en een knuffel! -
26 Oktober 2009 - 10:57
Lotte:
Hoi Justin,
Het is zeker wennen in het begin op de boot, maar de weg vinden komt vanzelf en de avonden vliegen op een gegeven moment voorbij (vooral als je Skipbo speelt, haha). Heel veel plezier en geniet van je tijd daar!
Groetjes, Lotte
(je weet wel, die nederlander die afgelopen vrijdag is vertrokken...) -
26 Oktober 2009 - 11:14
Maartina Kromhout:
lieve justin,hoe gaat het?goed van je dat je dit werk bent gaan doen.kun je een beetje wennen daar op dat schip?we wensen je heel veel plezier en sterkte toe tijdens je reis en misschien wil je je adres sturen dan sturen wij je een kaart.liefs maartina,frans,frans jr suus en marleen kromhout -
26 Oktober 2009 - 16:20
Anouk:
Jus! leuke verhaaltjes en foto's. misschien kan ik pappa en mamma overhalen rond kerst een paar daagjes te komen! kunnen we samen door Benin Reizen. En Leo heeft gelijk je bent lekker skinny!
kusjesss van je Zusje -
26 Oktober 2009 - 18:48
Pieter En Annemarie:
Lieve Justin,
Geweldig die foto's!!! Krijgen we een beetje beeld hoe het eruit ziet!!We vinden je een topper!!We moeten je de groetjes doen van de kids , ze vragen wanneer je weer komt! Ach....kan wel ff duren.Tevens de groetjes van Tineke, ik stuur haar straks je site ff door.
Hééé', een dikke tuut uit Friesland van Pieter, Annemarie en de kids
27 Oktober 2009 - 08:59
Mieneke:
Ey topper,
wat gaaf dat jij zit bij Mercy Ships in Benin. Dat is effe anders dan in Rijnsburg zitten en werken bij koetjes en kalfjes, haha.
Gods zegen toegewenst deze 8 maanden. Hoop dat je je iedere dag steeds meer op je plek thuisvoelt.
Liefs Mieneke -
27 Oktober 2009 - 13:56
Hans:
Ha Justin!
Ik hoorde eigenlijk pas 2 dagen voor je vertrek dat je dit zou gaan doen! Echt iets voor jou vind ik :) Succes met alle werkzaamheden enzo daar, en ik hoop dat als je over een maand of 8 weer terug ben dat je weer een keer met ons mee gaat trainen ;)
Groeten, Hans -
28 Oktober 2009 - 16:46
Tante Thea ;-)):
Hee Jus.
Je beleeft daar heel wat joh. Ik zou onwijs graag ff om een hoekie willen kijken. Jammer dat ik je net gemist heb vorige week. Je ziet er trouwens goed uit op de foto. Heb je al op je nieuwe gitaar gespeeld? Ik kijk al uit naar de volgende reisberichten. Heel veel liefs. Thea en Sepp