Een bijzondere week... - Reisverslag uit Lomé, Togo van Justin Spijk - WaarBenJij.nu Een bijzondere week... - Reisverslag uit Lomé, Togo van Justin Spijk - WaarBenJij.nu

Een bijzondere week...

Door: Justin

Blijf op de hoogte en volg Justin

23 Februari 2010 | Togo, Lomé

Lieve lezers,

Jullie zijn waarschijnlijk ontzettend benieuwd naar hoe mijn afgelopen week is geweest en dan vooral de screening. Ik kan jullie zeggen dat ik na afgelopen dinsdag echt besef waarom ik hier ben. Ik bedoel ik weet dat ik hier moet zijn maar het dan echt beseffen is erg bijzonder. We verlieten afgelopen dinsdag om 05.00 uur het schip met 3 auto’s. We gingen naar het handbal stadion hier in Lomé waar de screening gehouden zou worden. Daar aangekomen hadden we een mooie ruime plaats met een slim bedachte routing. Het was nog donker en het begon al best wel warm te worden en als je dan heen en weer sleept met hekken en andere spullen begint het zweet al te lopen. Na alles opgezet te hebben waren we er klaar voor en er stonden al heel wat mensen in de rij. Om 07.00 uur kwamen alle verpleegkundigen en artsen die hun voorbereidingen troffen. Om 08.00 uur na een groot kringgebed waren we er klaar voor. Er waren verschillende taken en die werden elk uur doorgewisseld. Ik begon als een soort bewaker bij de uitgang, en dat is dan best pittig. Ik bedoel lichamelijk natuurlijk niet maar geestelijk is het gewoon zwaar. Je weet gewoon dat er mensen tussen zitten die niet geholpen kunnen worden. En wat kan je doen? Of wat moet je zeggen? Ik heb gedaan wat ik kon en soms nog wat Frans kunnen gebruiken maar très petit! Na een uur bij de uitgang te hebben gestaan was het tijd om water uit de delen in de rij. Daniël en ik kregen een mooi opvallend geel hesje aan en gingen de rij langs met een groot vat water en bekertjes. Wat je allemaal ziet is hartverscheurend en het veranderd jezelf echt. Ik was blij dat we op dat moment iets voor die mensen konden betekenen en je doet natuurlijk wat er van je gevraagd wordt. Nadat we een uur water hadden uitgedeeld ging ik weer terug naar de binnenplaats en sprak daar even met wat verpleegkundigen. Wat een indrukken allemaal zeg! En ja hoe omschrijf je dat allemaal. Toen we daar aan het praten waren moesten we af en toe wat mensen begeleiden die niet geholpen konden worden. We gaven hen dan de optie om voor ze te laten bidden en bijna iedereen wil dat wel. Ikzelf heb helaas niet met mensen persoonlijk gebeden want daar waren speciale Franstalige mensen voor. Op een gegeven moment kwam er een vrouw met een groot gezwel in haar gezicht bij dokter Garry. Hij onderzocht het gezwel in haar gezicht en de vrouw begon te huilen. Via de vertaler vroeg Garry de vrouw of hij haar pijn had gedaan maar de vrouw huilde omdat het 10 jaar geleden was geweest dat iemand haar had aangeraakt. Dit verhaal hoorde ik achteraf en dat doet me beseffen waarom ik hier ben, dat begrijpen jullie denk wel. Het is soms moeilijk om te blijven beseffen wat ik nu precies aan het doen ben aangezien ik niet direct met patiënten werk. De opkomst viel helaas een beetje tegen maar gaat het altijd om aantallen... Er werd gezegd dat we niet teleurgesteld moesten zijn in de opkomst omdat God wel weet wat Hij doet. En dat is natuurlijk ook zo. De aankomende maanden blijft er gescreend worden omdat ze vanwege de verkiezingen niet één grote screening konden doen.

Buiten de screening om is er nog iets belangrijks en bijzonders wat ik jullie moet vertellen. De oplettende lezer zal misschien al wel een vermoeden hebben… Ik heb op het schip een heel leuk meisje ontmoet of ja hoe zeg je zoiets? Ik geloofde nooit in liefde op het eerst gezicht maar dat is nu veranderd. Toen we elkaar leerde kennen hebben we uren, uren en uren met elkaar gepraat en ook een hele hoop lol gehad. Het is en het was ook niet alleen maar verliefdheid en plezier maar voor ons beide is het ook gewoon zo duidelijk dat God hier geen (lees: géén) rol in speelt. Nee Hij speelt er geen rol in maar Hij is de Regisseur. Nu kan je dit raar of gek vinden klinken maar zo voelt het voor ons nou eenmaal. Daar doen we niks aan en dat willen we ook niet. Nou dan is dat hoge woord er ook uit en vanaf nu schrijf ik mijn blog waarschijnlijk een stuk makkelijker. We genieten van de bevoorrechte tijd die ons hier is gegeven en in juni zit ik waarschijnlijk niet alleen in het vliegtuig terug naar huis…

Verder ben ik de afgelopen week weer van team gewisseld omdat er een hoop mensen weg zijn gegaan. Het is alleen voor een aantal weken om het andere team in te werken. Daarna zal ik weer terug gaan naar het team waar ik het beter naar mijn zin had. Doordat ik deze week dus heb geruild moest ik ook weer het weekend werken. Donderdag was ik daardoor dus wel ineens vrij, en we zijn ’s avonds voor Michiel z’n 29ste verjaardag uit eten geweest. We hebben lekker Libanees gegeten en daarbij een waterpijp gerookt.
Op vrijdag hadden we een bbq en dat was een erg hectische dag. Er moest een hoop extra en vooral anders geregeld worden. De dinningroom werd dus voor één dag verplaatst naar het dok. Na dus een dagje even een stapje harder werken dan normaal was het een zeer geslaagde maaltijd en vooral heel erg gezellig. Gewoon met alle mensen van het schip lekker buiten eten, de foto’s spreken voor zich. Verder heb ik zaterdag en zondag ook gewoon gewerkt en aangezien we maar met z’n vieren waren was het flink aanpoten. Zaterdagavond kwam Johan weer terug na 3 weken weg te zijn geweest en we hadden voor hem een leuk welkom terug feestje georganiseerd. We hadden hem natuurlijk ook wat te vertellen want er kan blijkbaar een hoop gebeuren in 3 weken. Die avond was Maren ook jarig en die hebben we verrast met een Nederlands cadeau ( drop en een hoop oranje attributen ). Ja ze moet zich nu ze met Daniël verkering heeft toch een beetje gaan aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Na dus een druk weekend te hebben gewerkt en weinig te hebben geslapen (hoe zou dat toch komen?) was ik zondagavond wel helemaal kapot. Lekker vroeg naar bed gegaan en tot een redelijke tijd uitgeslapen, heerlijk.

Maandagochtend lekker even aan mijn blog gewerkt en ’s middags na de lunch lekker even een middagje gezellig in de lounge gezeten, ik had even nergens zin in. Die avond naar een meeting geweest over de aankomende screenings. Ik ga als het goed is volgende week woensdag weer mee om te helpen.
Dinsdag ben ik vroeg uit bed gegaan omdat de community meeting was en daar werd de nieuwe manager opgedragen in gebed, heel bijzonder en goed. Hij is de vervanger van Ken Berry en neemt met ingang van vandaag zijn taak over. Ik ken de man niet of nauwelijks maar hij komt erg leuk en spontaan over en dat beloofd wat voor de aankomende tijd. Vandaag ben ik verder ook vrij en is het de bedoeling dat we naar het zwembad gaan. Zoals jullie horen vermaak ik me hier nog prima en volgende week horen jullie weer meer van me.

De groeten vanuit een veel te warm Lomé!

• 23 Februari 2010 - 12:33

Marjolein:

Heee Jus,
    Gaaf om deze verhalen te lezen, echt bijzonder wat je allemaal meemaakt!
    Vooral die screening, heftig!
    Fijn dat je nodig bent daar; Keep up the good work =).

x Marjolein

• 23 Februari 2010 - 14:15

Karine:

He Jus,

bijzonder om te lezen hoe het er aan toe gaat bij zo'n screening. Dan zie je inderdaad echt waarvoor je het allemaal aan het doen bent!
    Ik hoop dat je komende tijd veel van Hem zal zien in Togo!

Zo'n trouw verslag vanuit Afrika vraagt natuurlijk ook eens om een verslag vanuit Nederland:

Het is weer echt Nederlands weer: 3 graden en deze week zijn de berichten dat het regent regent en nog eens regent. Maar zoals we dat ook in Nederland gewend zijn kloppen de berichten niet helemaal: op dit moment schijnt de zon namelijk =D (gister heeft het wel de hele dag geregend). Hier klinkt misschien een heel klein beetje jaloezie in door naar het o zo warme weer in Afrika en dat klopt ook wel een beetje ;)
    Zoals je misschien wel weet is het kabinet gevallen en heeft Nederland 3 gouden medailles gewonnen, natuurlijk met schaatsen. (Ik betwijfel dat je daar nog niet van op de hoogte was, aangezien er vast wel tv met sateliet is aan bord en de olympische spelen zo ongeveer overal wordt uitgezonden, maar toch...)
    In Rijnsburg (en omstreken!) gaat alles zijn gangetje. Nu heerlijk vakantie, lekker uitrusten (ja, echt!) en mn verjaardag zaterdag vieren :) Je bent natuurlijk ook uitgenodigd ;)

Geniet van de komende tijd!

xx Karine

• 23 Februari 2010 - 18:36

Kaylee:

Haaai Jus!

Elke week weer verbaas ik me over je verhalen... Behoorlijk heftig zo te lezen.. Wat ontzettend leuk dat je een meisje ontmoet hebt! Is het die Marianne? Want das wel een leuk meisje =p Hier is het nu vakantie, en ik kan je vertellen: die is hier hard nodig!=P Ik vind het superleuk om elke week je blogs te lezen en kijk dan ook nog steeds elke week uit naar je blogs. Wel vind ik het jammer dat je af en toe niet privé reageert op reacties..

Nou goed, hou je taai.. En misschien spreek ik je snel weer een keer!

Dikke knuffel, Kaylee

• 23 Februari 2010 - 20:27

Tony T-bone:

Hey Jus,

Gaat wel goed daar met je kerel he,heel interessant zo'n screening is vast indrukwekkend en dan weet je weer waarvoor je deze missie doet....
    Tja en een mooie dame aan je zij doet ook de tijd vervliegen als je je ffff remy voelt op zo'n groot schip....maar dat allemaal terzijde het is allemaal een mooi leerzaam project hoop dat je verder veel plezier mag maken en natuurlijk wat opsteekt daar in het verre Afrika !!

Gr T

• 23 Februari 2010 - 20:45

Thea En Seppie:

Hee Jus. Wat een verhalen allemaal joh. Eerst ns met die screening, tja wat zal dat zwaar wezen om daar keuzes te moeten maken. De één wel en de ander niet. Afschuwelijk eigenlijk. Goed dat er voor en met die mensen gebid wordt.

Wat gaaf van je nieuwtje. Super dat jullie het zo met elkaar kunnen vinden. Is toch fantastisch ;-) Genieten jullie er lekker van.

Hier in der Schweiz alles ok. De lente lijkt hier aan te komen. Gisteren buiten op een terrasje gezeten in Luzern en de eerste kracht van de zon gevoeld. Heerlijk.

Jus, succes verders en tot gauw maar weer.

Liefs. Seppie en Thea

• 23 Februari 2010 - 21:32

Oom Cor+tante Greet:

Hallo Justin,
    Wat een enthousiast verslag was het deze keer toch weer! Wij vallen van de ene verbazing in de andere. Je maakt zo heel wat mee, dat begrijpen wij maar al tegoed! Wensen je weer veel Sterkte, werk naar je hart mooier is er niet! Veel liefs van ome Cor en tante Greet

• 23 Februari 2010 - 21:33

Gerda En Jan:

Hoi Justin,Wat goed is dat,dat je ook eens wat anders doet dan in de keuken werken. Zo maak je ook eens wat mee door bij zo'n screening te helpen. Leuk om het nu op je site te zetten van jou en Marianne, het zal wel een opluchting zijn dat iedereen het nu mag weten. Ook zie ik op de foto's veel bekenden wat ik erg leuk vind. Verder veel Zegen op je werk en samen met Marianne. Groeten Gerda en Jan.

• 24 Februari 2010 - 08:08

Reinier:

Toppertje die Marianne, daar kan je mee thuis komen.Bovendien ze schrijft ook leuk en lang. Geniet ervan en met dank aan de Regiseur

• 24 Februari 2010 - 09:40

Rob Van Bemmel:

Hey Justin,

Wat een geweldige verhalen!! Ik wens jullie God's zegen bij al het werk dat jullie doen in Togo. Geniet van elkaar en van Hem!

groeten Rob

• 24 Februari 2010 - 11:42

Wim B:

Waaaaat?? een vriendin?? Wat een schok! Wat een desillusie! Ik maar denken dat je mijn vriendje was. Dan nu, zomaar ineens, uit het niets, vertel je me zoiets. Maar ik ben wel bereid je te delen als zij dat ook is:P. Naast dat dit natuurlijk hart verscheurend nieuws voor mij is. Vind ik het natuurlijk wel heel erg leuk voor jou. Voor haar natuurlijk ook omdat ze zo'n lekkere vent op heb gevonden.

Voor de rest is het wel heel gaaf om te horen dat je nu echt beseft om te horen waarom je nu helemaal in Afrika moet zitten. Dat je maar op je eigen manier een zegen mag zijn op het schip. Gaaf dat je ook inzet bij de screeningsdagen al lijkt me dat ook wel erg zwaar en niet eens lichamelijk maar vooral geestelijk.

Verder zal je ook wel het nieuws van sven hebben gehoord gisteren. Zo niet, dan hier. Dick advocaat is verlost van de stempel 'slechste wissel ooit'. (voor leken, EK-voetbal 2004, een geweldige Arjen Robben voor Bosvelt). Deze titel behoord sinds gister toe aan Kempers. Hij stuurde Kramer nog maar een keertje de binnen bocht in. Eindstand: Vaarwel, Goud!!

Ik weet niet meer wat ik verder nog moet vertellen. Geniet van de tijd die je in Afrika hebt, ook al zullen er zware momenten zijn. Houdt dan je zicht op Hem gericht!

Vriendje (als ik je zo nog noemen mag). Ik vind u lief;)

• 24 Februari 2010 - 16:02

Rosanna:

Zo!
    Bijzonder man wat je allemaal vertelt. Nauwlijks voor te stellen voor ons, maar ik probeer het wel. Normaal zie je zoiets alleen op tv, maar jij staat er nu naast.
    Je kunt natuurlijk altijd voor ze bidden, voor God maakt de taal niet uit! Maar dat weet jij ook wel..
    Succes met de volgende belevingen.
    Veel plezier ook!
    Leuke meid trouwens, doe je goed ;)

Gods zegen vriend,

Liefs Rosanna

• 24 Februari 2010 - 16:51

De Mooy:

Ju Spijkie

goed om te horen dat je daar een goed gevoel heb bij het werk wat je daar doet, echt top, maarja hier is alles zijn gangetje dus dan weet je wat

later Spijk en nog veel succes daar later

• 25 Februari 2010 - 06:14

Lies:

hee broeder! Indrukwekkend allemaal he! en hartverscheurend.. ik weet heel goed hoe je, je voelt.. fijn om te lezen dat het zo goed met je gaat! dikke knuffel vanuit India

• 25 Februari 2010 - 07:34

Corine:

Hee Jus, Fijn man dat je het allemaal nu van dichtbij mee maakt en niet alleen maar in de keuken werkt. Hoop dat er veel mensen geholpen kunnen worden!!

Enne.. mooie, lieve vriendin, ziet er super uit.

Fijne tijd nog daar, maar die gaat nu vast heel snel ;)

Veel liefs C

• 25 Februari 2010 - 18:20

Mariëlle:

Heey!

Ik dacht laat ik toch maar een een reactie plaatsen, want dat had ik nog geen 1 keer gedaan!
    Ik vind het echt geweldig wat je daar allemaal doet, dus blijf zo doorgaan hè!

xxx mariëlle

• 25 Februari 2010 - 22:18

Pieter En Annemarie:

Hey Jus!!!

Geweldig je verhaal te lezen, enne wat onwijs gaaf je een vriendin ontmoet hebt daar!!:-) Wie had dat ooit gedacht!
    Zo zien we maar weer Gods wegen zijn ondoorgrondelijk!

Heftig trouwens te lezen dat verhaal van de screening. Zal best pittig geweest zijn. Het zullen tijden zijn die je niet vergeet!
    We hopen je de komende tijd nog echt genieten mag van alles wat er op je pad komt in Togo, maar dat zal nu helemaal wel lukken met Marianne aan je zij;-).

Hier alles lekker zijn gangetje. Wij genieten van de voorjaarsvakantie!

Liefs en in Hem verbonden,
    Smalinkjes

• 26 Februari 2010 - 16:36

Pauline De Doelder:

Justin!!!
    Ik zit ziek thuis en ben er dus even lekker voor gaan zitten om je blogs te lezen en ik lees dat er echt heeeeeel veeeeel ontwikkelingen zijn!!! Maren heeft een vriend??(komt natuurlijk door haar prachtige kapsel door mij gecreerd ;) ) En jij!!!! haha kan je je nog herinneren dat we het over relaties op het schip hadden en jij overtuigd was dat dat niet op het schip zou gaan gebeuren voor jou? haha ik ben blij voor je! Hebben Jenna en Melissa toch gelijk gehad hihi. Ik moet zeggen dat ik jullie wel ontzettend mis en ik wou dat ik nu gelijk weer terug kon komen naar het schip! Echt serieus :( Het is heel erg moeilijk zo vast te zitten tussen 2 werelden. Nou hopelijk zien we elkaar nog eens kunnen we ff bijkletsen en lachen!! Wil je iedereen my love zenden!!

Bye my friend

• 26 Februari 2010 - 23:03

Pauline:

nou nu word ik helemaal gek!! Laura en Dag??? Ik had er al geen hoop meer op!! Leuk zeg!!
    Nou succes nog met de screenings verder. Ik kan me voorstellen dat het heel heftig zal zijn! Ik bid dat God je zal omringen met Zijn vrede!

• 28 Februari 2010 - 11:56

Annemarie:

Heey Jus!

Wat goed dat je naar me luistert zeg. Leest al 10 x makkelijker en zo maken je verhalen nog meer indruk :P 4418 ladies are the best!!! Begreep dat je geliefde daar haar slaapplaats heeft, iemand had me al ingefluisterd dat er een Dutchie genaamd Marianne met jou liep te flirten ;)
    Blijft aangrijpend om te horen dat er telkens opnieuw weer mensen zijn die zo dankbaar zijn voor de hulp die ze krijgen en ook dat er mensen zijn die niet meer geholpen kunnen worden. Veel zegen verder bij de mooie dingen die jullie daar mogen doen!

Be blessed!

Knuffel Annemarie

• 28 Februari 2010 - 14:29

Jet:

Jus,je straalt helemaal op de foto's,maar dat is natuurlijk geen wonder.Erg leuk voor je.En wat een indrukwekkend stukje over de screening,wat je daar allemaal hoort en ziet,dat maakt wel indruk denk ik voor je.Weer een ontzettend gezegende tijd toegewenst.Lieve groet van Jet en de rest.xx

• 28 Februari 2010 - 17:56

Annemarie:

Hooooooiiii Jussss
    Oeeeh wat een verhaal weer, het zijn en blijven indrukwekkende verhalen. Vooral de verhalen voor de elite, als ik het zo maar mag noemen. Je hebt al een tijdje niks van me gehoord, maar al de vrouwelijke aandacht is nu ingepikt door iemand anders gnagna. Voel me een beetje gepasseert hoor.. semi-vriendje.

Een belangrijke vraag voor haar.... wol of schaap??

Toedeloe

• 02 Maart 2010 - 10:26

Rik:

Turbo Turbo!
    In vele gevallen zie ik positieve kanten aan het feit dat je het zo naar je zin hebt. Maar soms ben ik n beetje bang dat wij lang niet zo interesant zijn als de mensen daar! Wat een verhaal maar weer, mijn maatschappelijk georienteerde hard gaat toch sneller kloppen bij de gave activiteiten die julie uitvoeren.

Ben van mening dat je rijkelijk beloond word voor je geduld en je vertrouwen. (op meedere gebieden)

Groet van je broer,

We kijken naar je uit!