Drie maal, scheepsrecht....
Door: Justin
Blijf op de hoogte en volg Justin
19 Mei 2010 | Togo, Lomé
Na woensdag en donderdag gewerkt te hebben was het vrijdag voor mij alweer weekend en zoals jullie in mijn vorige verslag hebben kunnen lezen stond Benin op het programma. De oplettende lezer weet dat het weekendje naar Benin niet voor het eerst op het programma stond. Na 2 mislukte pogingen uit het verleden was het de derde keer raak. En dan klopt ons mooie Nederlandse spreekwoord ook nog eens een keer.
Voordat we daadwerkelijk vrijdagavond op pad gingen richting Benin hebben Bob en ik overdag nog even gezwommen in Sarakawa. We hebben ons record van 25 baantjes uitgebreid naar 35 en hadden er dus uiteindelijk nog een beter gevoel aan over gehouden ook. Na het zwemmen was het ’s middags tijd om onze tas te pakken. Na dus alles te hebben gepakt zijn we met z’n vieren nog even wat wezen eten in de diningroom aangezien we moesten wachten op Geraldo. Een collega van Bob en mij die ons het weekend op sleeptouw mee zou nemen. Geraldo was om een uur of 19.00 uur klaar en toen zijn we zo snel mogelijk richting de taxi gegaan. De oom van Geraldo speelde wel even als taxi chauffeur en bracht ons voor een mooi prijsje naar Cotonou, de stad waar ik vorig jaar aankwam en voor het eerst op het schip voet van wal zette. Na een lange taxirit kwamen we ook nog eens vanwege tijdsverschil een uur later aan. We gingen midden in de nacht nog even opzoek naar een hotel en die hebben we uiteindelijk kunnen vinden. Toen Geralde en Bona (een andere collega die ook mee was) bedankt vanwege de moeite die ze voor ons hadden gedaan. Verder snel naar bed gegaan aangezien de wekker de volgende morgen weer vroeg af zou gaan.
Zaterdagmorgen was het om een uur of half 9 wel een keer tijd om wat te ontbijten aangezien we om 09.00 uur met Geraldo hadden afgesproken. Omdat we wat aan de late kant waren moesten we ons na een korte nacht slapen ook nog haasten met het ontbijt. 09.00 uur stipt stonden we dan ook klaar met onze tassen voor de eerste activiteit die dag. Ik ben nog steeds in Afrika en misschien voelen sommige van jullie hem al aankomen aangezien er om 10.00 uur nog steeds geen Geraldo was. Ook konden we hem telefonisch niet te pakken krijgen aangezien mijn netwerk het niet deed in Benin. Gelukkig kon ik de stad een beetje en zijn we op onszelf met een zemidjan naar hotel Du Lac gegaan. Daar aangekomen hebben we een boot en kapitein gehuurd die ons naar Ganvie heeft gebracht. Dit is een gigantisch dorp wat allemaal op palen is gebouwd. Om alvast een idee te krijgen moet je denken aan Venetië in Afrika. Echter is Ganvie vroeger ontstaan vanwege een oorlog tussen twee stammen, die van Abomey en Cotonou. De stam van Cotonou was op de vlucht voor die van Abomey en was als enige in staat om te zwemmen. Om dus veilig te zijn en te blijven bouwden ze hun dorp op palen. Voor de mensen die denken dat ze dit al eerder hebben gehoord, dat klopt. Ik heb vorig jaar Ganvie al bezocht maar vond het de moeite waard het nogmaals te doen. Weer genoten van alle dingen die we hebben gezien en uiteraard ook van de 18 km varen over de rivier. Ook nog even langs Dantokpa (de grootste markt van West- Afrika) gevaren. In Ganvie nog even wat geluncht en toen was het weer tijd voor de tocht terug richting het hotel. Bij het hotel aangekomen even met wat bekende een praatje gemaakt aangezien het zwembadpersoneel niet was veranderd. We mochten zwemmen voor de oude Mercy Ships prijs en dat was wel even wat voordeliger. Heerlijk dus een verkoelende duik genomen in het zwembad en genoten van een lekker drankje in de zon. Na een paar uurtjes ons vermaakt te hebben was daar uiteindelijk Geraldo. Hij was ziek geworden en had mij niet kunnen bereiken ’s morgens. Met hem nog even wat gedronken en hij besloot daarna al snel naar wat vrienden te gaan aangezien hij maar eens in de twee weken thuis in Cotonou is. Wij hebben die avond na ons omgekleed te hebben heerlijk pizza gegeten en die ging er wel in na een middagje zwemmen. Toen we allemaal uit zaten te buiken en een waterpijp hadden besteld zagen we wat Nederlanders die even verderop zaten. Met hen even aan de praat geraakt en ja wat doe je als Nederlander in Benin. Deze 3 mensen uit de buurt van Utrecht waren net terug van twee weken bikkelen in het noorden van Benin. Ze waren aan het werk als (hoe toevallig) tandarts, tandtechnicus en lerares. Uiteraard met onze aanwezige assistentes een heel interessant gesprek gehad over tandheelkunde. We kregen nauwkeurig verslag van hun verrichte werkzaamheden en wij vertelde over de dingen die wij op het schip doen. Het was voornamelijk een heel gezellig en leuk gesprek en ja als je in Afrika zit of dat nou voor je geloof is of niet, je begrijpt elkaar. Die avond maar vroeg ons bedje opgezocht en geprobeerd te slapen tussen de donder en bliksem door.
Zondagmorgen was het tijd voor de kerk en om half 8 ging dan ook de wekker. De meiden vonden het wel even prima en hebben zich nadat we gezamenlijk hadden ontbeten nog een keer omgedraaid. Bob en ik gingen richting Dantokpa om vanaf daar richting Porto Novo te gaan. We hadden daar ergens afgesproken met Geraldo samen met hem gingen we richting zijn kerk. Bob en ik gingen met z’n tweeën achterop een zemidjan en zo probeerde we met z’n drieën tussen alle plassen door niet nat te worden. In de kerk aangekomen werden we bijna vereerd en waren we in ieder geval erg welkom. Daar na wat mededelingen flink het zweet uit onze naad gedanst op de Afrikaanse muziek die voornamelijk werd geproduceerd door jonge gasten op djembee’s. Na ook nog eens aandachtig geluisterd te hebben naar een franse (met vertaling van Geraldo) Hemelvaartspreek was het tijd voor de collecte. Iedereen danst naar voren om hun gaven te geven en dan dans je natuurlijk lekker mee. Niet dat Bob en ik zoveel ritmegevoel hebben maar dat gaf natuurlijk niet. Uit de kerk gingen we naar hotel Du Lac aangezien we daar hadden afgesproken met de meiden. Die waren daar ook net aangekomen en samen hebben we die middag lekker genoten en lekker rustig aan gedaan. Nog even wat gegeten daar en ons vervolgens omgekleed. We zijn ook nog even naar de haven geweest om te laten zien waar het schip heeft gelegen. Daar nog even een praatje gemaakt met één van de bewakers en toen langzaam aan terug gegaan naar het hotel. Daar onze spullen gepakt om vervolgens met de taxi terug te gaan richting Togo. Na een lange rit kwamen we uiteindelijk veilig aan op het schip. Nog even met z’n vieren wat gedronken en gegeten en daarna maar snel naar bed gegaan.
Maandag was het weer eens tijd om te werken en zijn we ’s avonds wat wezen drinken ivm. het afscheid van Kristin en Stephanie. Twee meiden uit de keuken waarvan Kristin voor 6 maanden in Ernest team heeft gewerkt. Het was een gezellige avond maar de rede is dan uiteraard erg jammer. Dinsdag moest ik ook gewoon werken en hebben we na het werk met het hele keukenteam Kristin uitgezwaaid. Alles went behalve een vent (en afscheid nemen…).
Donderdag gaat Stephanie weg en dan zal het dus wat rustiger zijn in de keuken.
Voor nu de groeten vanaf het schip en voor degenen die hard aan het leren zijn, heel veel succes toegewenst! En degenen die meer op mij lijken en niet zo hard aan het leren zijn, nog meer succes toegewenst! En uiteraard elke geluksvogel die naar Opwekking gaat een gezegend weekend toegewenst!
19 Mei 2010 - 17:33
Irene:
Jo Broertje,
Lees net je verslag, leuk hoor al die avondturen. Je ziet er goed uit, niet te dun worden hoor!!! Nou ik ga zo lekker tennissen en Anouk een kusje geven die is heel ziek, koorts en lymfeklierontsteking. Dus dan ben je ook weer op de hoogte. Maar het gaat al wel wat beter met der. Nou Marianne de groetjes!!
Dikke Kus -
19 Mei 2010 - 20:05
Karine:
Hee Jus,
Klinkt goed hoor die verhalen. Leuk dat je weer even terug naar Benin ben geweest en dat je daar de plekken weer hebt teruggezien.
Wij gaan aankomend weekend lekker even genieten op Opwekking, hebben wij eindelijk ook eens wat verhalen.. Heb er superveel zin in! =D
xx -
19 Mei 2010 - 20:32
Wil Lieftink:
Lieve Justin,
Ik heb net ook even je verhaal gelezen, en natuurlijk doen wij dat vaker, wij vinden het zo goed van je dat je onze Bob af en toe even op de foto zet en overal mee naar toe sleept, en tussendoor nog even op hem let, klasse hoor, dat moet maar even worden gezegd, we hopen je natuurlijk ook een keer in het echt te zien.
Lieve groetjes vanuit Alphen aan den Rijn
Wil -
20 Mei 2010 - 09:17
Rik:
King Jus,
De backpackers geest leeft in je. Mooi daar moeten we wat mee.
Het begint steeds meer op een vakantie/huwelijksreis te bekijken. Pre-huwelijksreis. :)
Geniet nog maar ff, voor je het weet hang je weer in de pocket.... :(
x -
20 Mei 2010 - 11:16
Pieter En Annemarie:
Lieve Justin!
Eindelijk dan naar Benin geweest. Super het gelukt is. Je zal ondertussen al héééél wat indrukken opgedaan hebben. En wat mooi je 'elkaars taal verstaat' of je nu in Nederland bet of Afrika. Gaaf te lezen!Hier wordt het gelukkig nu ook wat warmer. Heerlijk straks weer het buitenleven!
Wij gaan aankomend weekend een weekendje weg, en nee niet naar opwekking, maar naar Rabbit Hill, met de fam van Ome Dick. Gezellig...
Hé lieve Jus, doe Marianne de groeten van ons en geniet nog lekker van je tijd daar!
Dikke tut, Smalinkjes -
22 Mei 2010 - 13:43
Oom Cor+tante Greet:
Lieve Justin,
Het is steeds weer verrassend jouw verslag te lezen. Wij weten beter, maar af en toe zou je denken, dat je constant vakantie viert!!!Je belevenissen zijn overweldigend, dat kan niemand je ooit weer afnemen. Je ziet werken en genieten kan ook samen gaan. Groetjes ook voor Marianne, liefs van ome Cor en tante Greet -
23 Mei 2010 - 16:23
Thea En Seppie:
Hee Jus.
Leuke verhalen weer en ook mooie foto's. Het eind van dit avontuur voor jouw / jullie is ook toch al een beetje in zicht. Daarom zeg ik geniet nog maar even heel bewust van die laaste weken. Hartelijke groetjes ook aan Marianne. Liefs en dikke kus. Sepp en Thea -
25 Mei 2010 - 11:35
Rik:
Opwekking was toch niet opwekking zonder onze Jus. Volgend jaar ben je er gewoon weer bij :)