Geniale grap! - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Justin Spijk - WaarBenJij.nu Geniale grap! - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Justin Spijk - WaarBenJij.nu

Geniale grap!

Door: Justin

Blijf op de hoogte en volg Justin

01 December 2009 | Benin, Cotonou

Lieve lezers,

Vorige week heb ik al zeg ik het zelf echt een briljante klassieke keuken grap uitgehaald en hij is gelukt! Ik zal het even toelichten. Afgelopen dinsdag kwam ik er ineens uit het niets op na een normale dag werken. Ik zei tegen Carmen; Jij krijgt van mij $ 100,- als ik 3 eieren op je hoofd kapot sla. Na het in Nederland zovaak geprobeerd te hebben en het nooit is gelukt had ik weinig vertrouwen meer in de grap. Maar deze Canadese meid trapte er flink in. Ik mocht het alleen doen als ik het geld contant had. Helaas had ik geen Dollars maar gelukkig wel de lokale munteenheid. Na het geld en uiteraard m’n camera gepakt te hebben kwam ik terug in de keuken en zat ze er helemaal klaar voor. Na nog eens een paar keer duidelijk uitgelegd te hebben wat ik ging doen en wat zij daarvoor zou krijgen (na drie eieren $ 100,-) begon de grap. Even een leuke foto bij het eerste ei. En even een filmpje maken vanaf het tweede ei waarin ik de grap in het Nederlands een beetje meer uitleg. En dan voor degenen die de grap kennen stop je gewoon na 2 eieren en hou je je geld ook nog eens in je zak. Want ja wie geeft er nou $ 100,- voor een paar eieren op je hoofd, wat je er in een paar minuten weer uitwast. Toen het kwartje na 2 eieren langzaam begon te vallen was er even een kleine achtervolging in de keuken en is het me uiteindelijk gelukt de keuken uit te vluchten. Je zal wel denken wat laf maar achteraf was het verstandig want ze zei dat ze in staat was me te vermoorden. Dat zal ze hopelijk niet letterlijk bedoelt hebben maar toch. Ik weet nu uit ervaring dat wanneer zo’n grap lukt je helemaal stijf staat van de adrenaline en je handen beginnen te trillen. Als dat dan is weggetrokken begint je geweten aan je te knagen en ben ik haar aan het eind van de avond even op gaan zoeken. Met als resultaat dat ze na een aantal uur afkoelen niet meer boos was en dat ze het toch nog een goede grap vond. Ik vond het heel sportief en kon met een gerust hart gaan slapen.

De volgende dag moesten we op onze vrije dag werken omdat het een gekkenhuis was in de keuken. Toen na de lunch naar het strand gegaan om aan project Wim van Beelen te werken. En jullie raden nooit wat wij die avond hebben gedaan. We hebben Zwarte Pietenpakken gepast. Dus degenen die denken dat ik het Sinterklaasfeest moet missen die hebben het bij het verkeerde eind. Jan en ik gaan dus op 5 december naar de Belgische ambassade om ons daar als Zwarte Piet te verkleden samen met nog twee andere Franse Noire Pierre’s. Er zit al een leuke foto tussen maar het krijgt dus nog een vervolg.
Toen we de pakken hadden gepast gingen we een afscheidsborrel drinken omdat Jenna weg zou gaan. Dat zijn mindere dingen die aangezien je net allemaal leuke contacten hebt gemaakt er daarvan een hele hoop eerder weggaan dan ik…

Donderdag waren we vrij maar hebben Jan en ik ook in de ochtend gewerkt. Dit hoefde niet maar het was gewoon erg druk ivm. de Amerikaanse Thanksgiving, wat hier uiteraard uitgebreid gevierd wordt door al die Amerikanen. In de middag heb ik even mijn mail gedaan en naar hotel Du Lac gegaan waar Jan al was. Na een paar uurtjes zwemmen naar het schip terug gegaan om wat te eten en 's avonds hebben we een film gekeken. Vrijdag was het helemaal een drukke dag want het was de laatste werkdag van de Afrikaanse dagwerkers. Zij kregen een welverdiende Afrikaanse lunch en daarna een hele afscheidsceremonie. Omdat het werk in de keuken altijd doorgaat hebben wij er helaas maar 10 minuten van kunnen zien. Na de halve middag met Jan en Patrick af te hebben gewassen zat ik er echt even doorheen want het was zó ontzettend veel. Het enige wat me toen nog motiveerde was dat is wist voor Wie ik het hier allemaal doe. Na dus een lange dag gewerkt te hebben was het 's avonds tijd om Jenna en Patricia gedag te zeggen. Later die avond zijn Jan en ik wat gaan drinken en hebben we brood aan de armen uitgedeeld wat we op het schip anders weg hadden moeten gooien. Echt zonde wat hier allemaal nog weggegooid wordt aan eten en Jan en ik waren dus blij dat we er is een keer wat mee konden doen.

Zaterdag was de Blackout dag, wat betekent dat er de hele dag geen stroom of wat dan ook op het schip is. Er wordt dus aangeraden om de hele dag van het schip af te gaan. We zijn toen met een groepje naar Casa del Papa gegaan wat te verglijken is met Grand Popo. Alleen was de zee hier nóg heftiger en sterker. Na een dag heerlijk gerelaxt te hebben zijn we 's avonds met de hele groep uit eten geweest en was het heel gezellig. Toen we daarna terug kwamen op het schip deed alles het gelukkig weer en ben ik maar vroeg naar bed gegaan. Want de volgende ochtend ging de wekker om 05.40 omdat het ontbijt voorbereid moest worden. Na ook nog alvast dingen voorbereid te hebben voor het diner, waren we de rest van de dag vrij. Want we gingen in ieder geval aan het eind van de middag naar de Nederlandse ambassade toe om daar te bbqen. Het was echt ontzettend leuk en we hebben een hele hoop andere Nederlanders daar mogen ontmoeten. En de ambassadeur woont als hij in Nederland woont in Oegstgeest, wat een klein wereldje hé! Het eten was super en ja wat is een Nederlandse bbq nou zonder pindasaus, dus dat was er ook gewoon. Na heerlijk gegeten te hebben gingen we terug naar het schip om nog wat met elkaar te zingen. Na ook nog gebeld te hebben met het thuisfront heb ik nog even zitten kletsen en was het zo 01.30 en wel een keer tijd om naar bed te gaan. Gelukkig was ik maandag lekker vrij en heb ik lekker uit kunnen slapen. Toen ik om een uur of 10 wakker werd ben ik naar het sporthok geweest om me daar maar weer eens uit te sloven. Na lekker geluncht te hebben ben ik in de middag naar het zwembad geweest om maar weer is aan project Wim van Beelen te werken. Die avond was het weer eens tijd wat mensen gedag te zeggen wat ook niet echt mijn favoriete bezigheid is. Ik zie de meest mensen hoogstwaarschijnlijk nooit meer van me leven en dat is wel jammer als je net een hele band hebt opgebouwd.

Dinsdagochtend ben ik met Jan naar de markt geweest waar ze vooral souvenirs verkochten. En ik heb daar een hele leuke Afrikaanse strandtas gekocht. Want ja het is hier in Benin alweer de laatste week en ik wilde toch een leuke tastbare herinnering hebben. Volgende week rond deze tijd gaan de trossen los en varen we de haven uit om op weg te gaan naar Tenerife. Wat gaat de tijd toch hard als je het naar je zin hebt!

Volgende week maar weer een verhaaltje en voor nu de warme groeten uit Benin!

• 01 December 2009 - 15:05

Rosanna:

Ha, ik ben de eerste!
    Lekker boeiend..

Nou leuk joh, dat arme kind in de maling nemen, fraai is dat!
    Zij denkt dapper te zijn en beloond te worden, haal je dat uit.. Gelukkig is alles goed afgelopen en is de vrede teruggekeerd.;)

Morgen ga ik als zwarte piet verkleed, dan zal ik ook nog even aan jou denken. Leuk dat je dat ook kon doen daar! Leuke foto trouwens ook.

Dat je bananen zit te pellen is ook een geweldige foto, hoelang waren jullie bezig? Of ben je nog niet klaar?

Nou veel plezier nog en alvast een fijne reis naar Tenerif!

Liefs Rosanna

• 01 December 2009 - 15:11

Vincent:

he justin:D wat een mega super grap:D:D:D ik heb m ook is gemaakt op club:D heerlijk...

ik hoop dat je nog lekker aan het genieten bent:D en zorg er effe voor dat je 14 tot 20 dec. in maleisië ben:P misschien gaan wij er met de floraband heen!!!:P:P:P

nou ik spreek je weer vriend:D

groetjes

• 01 December 2009 - 15:29

Cees:

Hey Justin,

Je verandert ook nooit he, schitterend gewoon. We staan trouwes bijna eerste met de voetbal, dus als je terug bent kom je maar weer een keer mee voetballe

gr Cees

• 01 December 2009 - 17:33

Thea:

Ha die Jus.
    Lache joh!! Ik ga misschien met die zwitsers ook is s
    zo'n grap uithalen. Heb weer met plezier je verslag zitten lezen. Als jullie dan in Tenerif zijn wat ga je dan precies doen? Kom je dan even naar NL of ga je daar in de zon uitrusten. Ben benieuwd. Super dat je het zo naar je zin hebt joh, gun het je van harte. Veel pleziers verders en een hartelijke groet van Seppie en Thea. Sepp is trouwens morgen nog jarig. Dus een klein feesie. ;-) Nou doeiiii

• 01 December 2009 - 17:38

'pieter En Annemarie:

Hééééé Justin!!!!
    Wat een grap...Dat ze de'r in getrapt is!!Zou me nu maar bergen, wat als wij haar waren zouden we je wel ff vet terug pakken:-)
    En nog Piet zijn, GAAF!!Nog wel ff zwart sminken héé!!
    Hier ook heerlijke Sint tijd, Gelukkig vertrekt hij zaterdagavond weer;-)
    Is t"ie lang genoeg geweest!!
    Nou, groetjes en hug uit het Friese Opeinde

• 01 December 2009 - 17:49

Oom Cor+tante Greet:

Met smaak je verhaal gelezen, leuke grap wel smerig hoor, begrijp dat het meisje boos werd! Je pietenpak staat je goed! Zie je ingedachten al naar het Katwijkse strand fietsen met je mooie afrikaanse tas, veel liefs, groetjes oom Cor en tante Greet

• 01 December 2009 - 17:52

Karine:

Hee Jus,
    wat een grap, volgens mij is er geen Nederlander te vinden die naar nog intrapt...

Als je nou nog ff snel doorbruint tot vrijdag, dan hoef je je niet meer te schminken ;)! Nou veel plezier! Laat die Sint ook in Benin maar binnenkomen. In Nederland is ie volop bezig. Moet het (helaas) 4x vieren in 1 weekend.. zucht. wat is het leven toch zwaar...

xx Karine

• 01 December 2009 - 18:10

Krijn:

LET OP Jus, wie kaatst kan de bal verwachten.

Veel plezie a.s zaterdag als zwarte Piet en eehh niet te hard met pepernoten gooien

Laterrr

• 01 December 2009 - 18:46

Ilse:

ik had ook in die grap van jou getrapt. goed dat ik hem nu ken. veel plezier met meisjes pesten! Xx je naive nicht

• 01 December 2009 - 18:53

Thijs Van Tol:

heey jus,

die grap heb een leraar ook nog gedaan vanmiddag alleen dat wat anders want hij zei is dit ei hard gekookt of rauwgekookt. en toen zeiden we allen maal hard gekookt en toen vroeg de leraar op wie zijn hoofd mag ik dit ei kapot slaan en toen bood iemand zich aan en slieg de leraar het ei op zijn hoofd kapot en bleek het een rauwei te zijn!

groetjes Thijs

• 01 December 2009 - 21:09

De Annemarie:

Ooooooooooh echt een Justin-grap! Volgens mij begin je het al aardig naar je zin te krijgen! Soeper! Je vindt het vast leuk om ook wat van hier te horen. Wim en ik hebben vandaag ons 16maandig jubileum :P en ik ben nu aan het solliciteren voor Israël wat ook erg spannend is! Judith is 18 geworden, en gaat de Nederlandse snelweg een stuk gevaarlijker maken. En ik krijg 11 december dreadlocks woehoeh. Ik weet niet of ik het al in je vorige verhaal had gezegd, maar ik blijf het ontzettend cool vinden. Ga jij nog iets doen met rastaharen, als je als negro terug wilt komen ( lees : project Wim van Beelen ) zal je ook wat aan je haardracht moeten doen! Was het trouwens nou waar dat er een starbucks aan boord was want ik ga een presentatie over starbucks geven in het engels en dat soort feitjes zijn natuurlijk altijd leuk te weten. :P Ik heb voor mijn gevoel alweer een hele lap tekst getikt, maar ik ga me eens verdiepen in skype dan gaan wim en ik even een date met je plannen :D

Jus hou je taai hè!

• 01 December 2009 - 22:39

Reindert:

geweldig!!!

ook die foto!!!

mijn vader is het van plan om het gelijk bij zn collega's uit te proberen.

• 01 December 2009 - 23:18

Eer:

Jus!

Leuk je verhalen te lezen! Je bent erg goed bezig zo te zien, ook qua grappen en grollen ben je niet veranderd.. Heel veel plezier en succes nog! Eer

P.s. Ik heb ook afscheid genomen van de Koetjes, werken daar zonder jou valt te erg tegen..;-)

• 02 December 2009 - 12:02

Rik:

Ey African boy,
    Mooie verhalen van hardwerkende maten. Fijn om zo goed op de hoogte te zijn van al je activiteiten. Als ik vin's verhaal lees dan wil er nog aan toevoegen dat maleisie een pokken eind van Benin is. Maar als je er toch bent kom je wel even langs aussie. Want die afstand is dan weer te doen. Ik zit in de laatste 4 dagen. Lekker duimen te draainen en om de 4 min op de klok te kijken.

We hebben vorige week een heuse vriendengroep vergadering gehouden met de jongens. Heel vet en zeker mooi om te doen. Ik zou de notule voor jou schrijven maar ben er door mijn voorbereidend schoolwerk nog niet aan toegekomen.

Hij komt voor dat ik weg gaat. Beloofd.

Mensen uit Oegstgeest onmoeten is een risce onderneming kerel, aparte lui hoor :)

Succes en jij hoort nog van mijn grote vriend.

God's zegen!

• 02 December 2009 - 18:04

Rob Van Bemmel:

Hoi Justin,

leuk om je verhalen te lezen! ik dacht er over om je verhalen op de website van PKN Rijnsburg te plaatse.......;-)

God's zegen

• 02 December 2009 - 22:30

Gerda Versluis:

Leuke strandtas Justin en jullie genieten best daar in Benin. Wil je nog wel naar huis met de Kerst? Groetjes, zie ik je nog in Tenerif of lopen we elkaar mis?

• 04 December 2009 - 19:14

Jet:

Jus,heel leuk weer,erg gelachen om het filmpje met het ei.
    Dikke knuffel van mij en je raad het al....de rest.xx

• 04 December 2009 - 23:37

Tony-T-bone:

Hey man,

Gaat goed daar in het afrika je vermaakt je prima had je wel fff verwacht met je boot in egypte zat er nl een weekje fff bijkleuren net als jij....groeten en kijk uit voor de Sint en zijn vrienden

• 06 December 2009 - 15:57

Arjan:

he spykie

goed om te horen dat je het daar best naar je zin heb die foto´s zijn geniaal maat, maar spreek je nog en met voetbal komt het goed spyk hoor je nog wel

• 07 December 2009 - 18:08

Wim B:

Aangezien mijn naam toch al weer 2x vermeld staat ook namens mij een bericht uit 'het niet zo zonovergoten' Rijnsburg. Ik zou nog maar hard door gaan zonnen want als jij weer een maand in Nederland ben ga ik naar Afrika toe. Waar ik tussen mijn project door ook iets zal doen wat ik dan project Justin van der Spijk kan noemen. Wel echt goed om te lezen dat je het zo naar je zin heb (ook al zijn er mindere momenten). Gaaf dat je altijd voor ogen houdt voor wie je het doet!!

Warme (ietwat stinkende) groeten uit het koude Rijnsburg,, Wim B

• 07 December 2009 - 22:53

Pieter En Annemarie:

Hey Justin!!!
    Gewoon ff de groetjes van ons. We dachten aan je vanavond! dus ff een klein berichtje....met groetjes en een dikke hug, enne natuurlijk dikke duim;-) voor wat je doet!

Gods Zegen en we pray for you,
    Pieter, Annemarie en de kids